• Door: Finexa
  • April 11th, 2024
  • Categorie:

Cashflow: wat is het en hoe bereken je het?


Als ondernemer of zelfstandige ben je vast bekend met de vele aspecten van je bedrijfsvoering, maar één aspect dat de levenslijn van je onderneming vormt, is de cashflow.

Hoewel dit een veelgebruikte term is, wordt de volledige betekenis ervan niet altijd begrepen. In deze blog gaan we dieper in op wat cashflow precies is, waarom het van cruciaal belang is voor je bedrijf, en hoe je het kunt berekenen om de financiële gezondheid van je bedrijf te waarborgen. 

Wat is cashflow? 

Cashflow, simpelweg, de stroom van geld die in en uit je bedrijf gaat gedurende een specifieke periode. Het houdt rekening met alle cash inkomsten (zoals verkopen en ontvangen investeringen) en uitgaven (waaronder betalingen aan leveranciers, salarissen en andere bedrijfskosten). Een positieve cashflow betekent dat je bedrijf meer geld ontvangt dan het uitgeeft, terwijl een negatieve cashflow wijst op het tegenovergestelde. 
De waarde van cashflow mag niet onderschat worden. Het stelt je in staat om je rekeningen op tijd te betalen, te investeren in groei en een buffer op te bouwen voor onvoorziene uitgaven. Een gezonde cashflow is essentieel voor de levensvatbaarheid en de groei van je onderneming. 

Hoe bereken je de cashflow? 

De berekening van de cashflow is eenvoudiger dan je zou denken. Met een eenvoudige formule en de benodigde gegevens uit de resultatenrekening van je onderneming krijg je een helder beeld van de financiële gezondheid van je bedrijf: 

Cashflow = nettowinst na belasting + de afschrijvingen 

Voorbeeld: Stel dat je bedrijf een nettowinst van €25.000 en afschrijvingen van €10.000 heeft gerealiseerd in 2019. Dit leidt tot een cashflow van €35.000. 

Om inzicht te krijgen in je beschikbare middelen na financiële verplichtingen, bereken je de vrije cashflow door de bankbetalingen af te trekken van de cashflow: 

Vrije cashflow = cashflow - betalingen aan de bank 

Voorbeeld: Is je cashflow €35.000 is en je €12.000 aan bankbetalingen hebt, dan is je vrije cashflow €23.000. Dit bedrag is wat je bedrijf overhoudt om rekeningen te betalen of om te investeren na het aflossen van leningen. 

Jouw cashflow bijsturen?  

Een negatieve cashflow hoeft niet altijd alarmerend te zijn. Soms is het, het gevolg van een grote investering die, hoewel kostbaar op de korte termijn, ontworpen is om je bedrijf op lange termijn te versterken. Maar, blijft je cashflow te lang in het rood, dan is het tijd om actie te ondernemen. 

Je kunt de cashflow van je bedrijf bijsturen. Of je cashflow nu positief of negatief is, het verbeteren van je verkoopproces is een slimme strategie. Door het nauwgezet opvolgen van offertes, inzichtelijk maken van kosten, en snel innen van facturen, kun je een direct positieve impact op je cashflow uitoefenen, wat de financiële positie van je bedrijf zal versterken.  

Finexa Accountancy logo
Als accountants en adviseurs zijn we een gedreven klankbord van onze ondernemers. We leven ons in, denken mee en adviseren. Finexa staat voor een advies op maat van de ondernemer in duidelijke, klare taal volgens de hoogste kwaliteit.

Kantoor Oostende

059/21.25.00

Boogschuttersstraat 2
8400 Oostende

Kantoor Brugge

050/39.69.39

Xaverianenstraat 32
8200 Brugge
ITAA LOGO